Abdicatie- en Kroningsmonument

abdicatie- en kroningsmonument,drachten

Volgens de kunstenaar: “De zes elementen, van steensoort dolomiet, vormen samen met de granieten bol er boven op een kroon. Op die granieten bol heb ik aan de ene kant het portret van Koning Willem-Alexander en aan de andere kant een schaduw van het portret van voormalig Koningin Beatrix gegraveerd. Deze kroon staat op een ronde granieten plaat. Hierdoor krijgt het kunstwerk een functionele kant. Mensen kunnen het gebruiken als bank. Als er veel mensen op dit bankje zitten is het net of de koning deel uitmaakt van het volk”.

Op de gepolijste rand van de granieten plaat staan twee teksten. Aan de ene kant staat: 30 APRIL 2013 KONING WILLEM-ALEXANDER en aan de andere kant staat: 30 APRIL 2013 TROONSWISSELING en de handtekeningen van voormalig koningin Beatrix en Koning Willem-Alexander.

 

streetview

Kunstenaar:
Roelie Woudwijk

Locatiegegevens

Locatie: 
Pleintje aan De Drift voor de kerk.
Plaats: 
Drachten
Gemeente: 
Smallingerland

Meer over het kunstwerk

Jaar: 
2014
Soort: 
monument
Materiaal: 
dolomiet en graniet
Status: 
Permanent
Toegankelijkheid: 
Publiek

Realisatie

Opdrachtgever: 
Oranje Comité, Drachten

VERANTWOORDING WEBSITE KUNST IN DE OPENBARE RUIMTE IN FRYSLAN (KORF)

De volgende kunstwerken/monumenten zijn te vinden op de website:

  • Alle bij ons bekende permanente kunstwerken / monumenten in de openbare voor iedereen toegankelijke ruimte of kunstwerken / monumenten die vanaf de openbare weg zichtbaar zijn.
  • Voor kunstwerken die in binnenruimtes staan geldt dat die ruimte openbaar en door een ieder vrij toegankelijk moet zijn. Dus wel in openbare bibliotheken, ontvangsthallen van gemeentehuizen en stadskantoren, maar niet in kerken en scholen. Kunstwerken die rondom scholen en kerken staan of kunstwerken die aan de buitenmuren bevestigd zijn worden wel vermeld.
  • Kunstwerken die staan op particulier grondgebied moeten zichtbaar zijn vanaf de openbare weg.
  • Oorlog- of verzetsmonumenten zijn alleen terug te vinden als er een kunstenaar of vormgever bij betrokken is. 
    Tijdelijke en dus niet permanente kunstwerken zoals bijv. graffiti zijn niet te vinden op de website.