't Houten Hemeltje

't Houten Hemeltje 1, Ferwert
't Houten Hemeltje 2, Ferwert

Keunstwurk en Landschapsbeheer Friesland hebben voor twaalf locaties in Noordoost-Friesland twaalf kunstenaars en ontwerpers
bijzondere stekjes laten ontwerpen.Een stekje is een bankje om even te rusten,maar ook een plaats voor ontmoetingen.Tussen mensen onderling en tussen mens en landschap. De locaties zijn samen met de bevolking gekozen.

Deze plek, op de gedeeltelijk afgegraven oude zeedijk, biedt vrij uitzicht op het open landschap van Ferwerderadiel. De naam van dit stekje herinnert aan het kleine woonhuis met houten schuur dat hier tot rond 1970 stond en dat ‘Het Houten Hemeltje’ werd genoemd. Van het oude onderkomen zijn geen afbeeldingen bewaard gebleven. Alleen de rechthoekige vorm van het perceel, waar zomers paarden grazen, is nog goed leesbaar in het landschap.

Beeldend kunstenares Sylvia Dijkstra wilde in het ontwerp van haar stekje de ruimtelijkheid, geur en elementen van de locatie terug laten komen en de romantiek van de naam van het oorspronkelijke huisje een prominente rol geven. Ze ontwierp een levend paviljoen, opgebouwd uit wilgentenenbogen, dat een beschut gevoel geeft én het uitzicht vrij laat. Het levende aspect geeft een nieuwe betekenis aan de naam van de locatie en de kamperfoelie benadrukt het romantisch ervan. Ze plantte het stekje samen met een aantal scholieren en bewoners uit Ferwert.

kaart

Kunstenaar:
Sylvia Dijkstra

Locatiegegevens

Locatie: 
Reinderslaan
Plaats: 
Ferwert
Gemeente: 
Ferwerderadiel

Meer over het kunstwerk

Jaar: 
2011
Soort: 
sculptuur
Thema: 
historie, nijverheid en sport
Materiaal: 
div. soorten wilg
Status: 
Permanent
Toegankelijkheid: 
Publiek

Realisatie

Opdrachtgever: 
Landschapsbeheer Friesland, Provinsje Fryslân

VERANTWOORDING WEBSITE KUNST IN DE OPENBARE RUIMTE IN FRYSLAN (KORF)

De volgende kunstwerken/monumenten zijn te vinden op de website:

  • Alle bij ons bekende permanente kunstwerken / monumenten in de openbare voor iedereen toegankelijke ruimte of kunstwerken / monumenten die vanaf de openbare weg zichtbaar zijn.
  • Voor kunstwerken die in binnenruimtes staan geldt dat die ruimte openbaar en door een ieder vrij toegankelijk moet zijn. Dus wel in openbare bibliotheken, ontvangsthallen van gemeentehuizen en stadskantoren, maar niet in kerken en scholen. Kunstwerken die rondom scholen en kerken staan of kunstwerken die aan de buitenmuren bevestigd zijn worden wel vermeld.
  • Kunstwerken die staan op particulier grondgebied moeten zichtbaar zijn vanaf de openbare weg.
  • Oorlog- of verzetsmonumenten zijn alleen terug te vinden als er een kunstenaar of vormgever bij betrokken is. 
    Tijdelijke en dus niet permanente kunstwerken zoals bijv. graffiti zijn niet te vinden op de website.