Adelbert

adelbert

Het speelplastiek stond van 1967 tot 1985 bij  kleuterschool  De Zwaluw aan de Accasiastraat. De naam van het beeld werd bedacht door de toenmalige kleuterjuf Ali Postma. De eerste letters van de toenmalige kleuterjuffen Ali, Dora, Elles en Lena vormden samen het woord Adel en Bert werd daar aan toegevoegd (om reden die niet bekend is). Het beeld bleef staan nadat de school was samengevoegd met de OBS Plataanschool, maar toen de kleuterschool uiteindelijk werd gesloopt werd het beeld opgeslagen, in afwachting van een nieuwe bestemming. Geheel gerenoveerd is het beeld in 2010 geplaatst op de huidige locatie. De staart van het paard is verdwenen omdat die, volgens de maker David van Kampen, van multiplex was gemaakt.

 

streetview

Kunstenaar:
David van Kampen

Locatiegegevens

Locatie: 
Egelantierstraat
Postcode: 
8924 EP
Plaats: 
Leeuwarden
Gemeente: 
Leeuwarden

Meer over het kunstwerk

Jaar: 
1967
Soort: 
speelplastiek / speelobject
Thema: 
wederopbouw
Materiaal: 
beton
Status: 
Permanent
Toegankelijkheid: 
Publiek

VERANTWOORDING WEBSITE KUNST IN DE OPENBARE RUIMTE IN FRYSLAN (KORF)

De volgende kunstwerken/monumenten zijn te vinden op de website:

  • Alle bij ons bekende permanente kunstwerken / monumenten in de openbare voor iedereen toegankelijke ruimte of kunstwerken / monumenten die vanaf de openbare weg zichtbaar zijn.
  • Voor kunstwerken die in binnenruimtes staan geldt dat die ruimte openbaar en door een ieder vrij toegankelijk moet zijn. Dus wel in openbare bibliotheken, ontvangsthallen van gemeentehuizen en stadskantoren, maar niet in kerken en scholen. Kunstwerken die rondom scholen en kerken staan of kunstwerken die aan de buitenmuren bevestigd zijn worden wel vermeld.
  • Kunstwerken die staan op particulier grondgebied moeten zichtbaar zijn vanaf de openbare weg.
  • Oorlog- of verzetsmonumenten zijn alleen terug te vinden als er een kunstenaar of vormgever bij betrokken is. 
    Tijdelijke en dus niet permanente kunstwerken zoals bijv. graffiti zijn niet te vinden op de website.