Amor Dei & Amor Proximi

amor dei, leeuwarden 49
amor proximi,leeuwarden 50

Het ontwerp van de kunstenaars Groenewoud & Buij bestaat uit twee beelden die elkaar spiegelen en complementeren. Gezien de ruimtelijke situatie zijn het lange, dunne vormen die, om toch een duidelijk accent te vormen, een uitgesproken kleur hebben. De beelden bestaan uit gestapelde lettervormen op een klassieke sokkel van sierbeton. Beide vormen woorden die elkaar aanvullen: AMOR DEI en AMOR PROXIMI. Het eerste woord is paars en het tweede zinkgeel, beide zijn vervaardigd van RVS plaat materiaal dat gepoedercoat is. De teksten zijn ontleend aan religieuze uitgangspunten en hebben betrekking op de zorg als (parochiale) opgave.'Liefde voor God'' en 'Liefde voor de naasten' zijn de beide polen waartussen de chirstelijke naastenliefde zich beweegt, en
ze vormen ook een herinnering aan het werk van de zusters van de Congregatie van de Heilige Fanciscus die hier van1883 tot 1935 het Bonifatius hospitaal  in de voormalige pastorie bestierden.
De beelden zijn eenvoudig en sober gehouden en sluiten inhoudelijk aan bij het Christusbeeld op het voorplein van de kerk. Het beeld met de tekst AMOR DEI staat het dichtst bij de kerk, met de leesbare zijde naar het andere beeld gericht. AMORPROXIMI staat het dichtst bij het verzorgingstehuis en heeft een meer wereldse en actuele strekking.

streetview

Kunstenaar:
Groenewoud/Buij

Locatiegegevens

Locatie: 
Bij de Bonifatiuskerk, Amelandshof
Plaats: 
Leeuwarden
Gemeente: 
Leeuwarden

Meer over het kunstwerk

Jaar: 
1999
Soort: 
sculptuur
Materiaal: 
staal
Status: 
Permanent
Toegankelijkheid: 
Publiek

Realisatie

Opdrachtgever: 
gemeente Leeuwarden

VERANTWOORDING WEBSITE KUNST IN DE OPENBARE RUIMTE IN FRYSLAN (KORF)

De volgende kunstwerken/monumenten zijn te vinden op de website:

  • Alle bij ons bekende permanente kunstwerken / monumenten in de openbare voor iedereen toegankelijke ruimte of kunstwerken / monumenten die vanaf de openbare weg zichtbaar zijn.
  • Voor kunstwerken die in binnenruimtes staan geldt dat die ruimte openbaar en door een ieder vrij toegankelijk moet zijn. Dus wel in openbare bibliotheken, ontvangsthallen van gemeentehuizen en stadskantoren, maar niet in kerken en scholen. Kunstwerken die rondom scholen en kerken staan of kunstwerken die aan de buitenmuren bevestigd zijn worden wel vermeld.
  • Kunstwerken die staan op particulier grondgebied moeten zichtbaar zijn vanaf de openbare weg.
  • Oorlog- of verzetsmonumenten zijn alleen terug te vinden als er een kunstenaar of vormgever bij betrokken is. 
    Tijdelijke en dus niet permanente kunstwerken zoals bijv. graffiti zijn niet te vinden op de website.